PUBLICATIES | Levensverhalen | Publicaties leden | Publicaties kinderen | Publicaties volwassenen | DVD’s

‘Nacht und Nebel’
Het verhaal van mijn opa

Een film van Mehmet Ülger en Astrid van Unen over verzetsman Piet Mathijssen

De Roosendaler Piet Mathijssen (1928) is nog een tiener als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij raakt betrokken bij de Onderduikdienst en later bij de Dienst Wim, voor wie hij geheime informatie verzamelt. Dan pakken de Duitsers hem en zijn kameraden op en belandt hij in de gevangenis. Voor zijn verzetsdaden krijgt hij de doodstraf. Vanuit het Nederlandse kamp Haaren wordt hij naar Duitse tuchthuizen getransporteerd en enkele dagen voor hij zal worden doodgeschoten bevrijden de Amerikanen hem. Zijn kleindochter Mare is nieuwsgierig naar het verhaal van haar opa. In deze documentaire reizen ze langs alle belangrijke plekken, op zoek naar herkenning en vooral naar de lessen die sinds de oorlog zijn geleerd.

Een productie van U Producties. De film is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Roosendaal. Duur: 38 minuten, zie www.u-producties.nl.
Jaar: 2012.Prijs: € 12.00, incl. € 2.00 verzendkosten.

‘Verzet in Indië’
Een film over een verloren strijd
Gemaakt door: Peter Hoogendijk

Net als in Nederland, is ook in Indië verzet gepleegd tegen de bezetters. Maar anders dan het Nederlandse verzet tegen de Duitsers, is het verzet tegen de Japanners niet echt tot ontwikkeling gekomen. De stelling van de film is dat het Indisch Verzet volkomen is verslagen. De Japanners hebben een klinkende overwinning behaald. Nederlandsch-Indië tijdens de Japanse bezetting van maart 1942 tot augustus 1945: waar bestond dat ‘Indisch Verzet’ uit? En waarom is het dan verslagen door de Japanners? Hoe stelden de Indonesiërs zich op? Wat was de rol van die geheimzinnige Politieke Inlichtingen Dienst? Aan het woord komen (Indische) Nederlanders, Indonesiërs en Japanners, waaronder de laatst levende Kempeitai (lett. vertaald: gendarmerie) veteraan die op Java heeft gediend. De film biedt een heldere kijk op een volkomen onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog.

Mei 2010, prijs € 14,95, te bestellen via info@dammasfilms.nl. Zie www.dammasfilms.nl

‘De oorlog in 7 minuten’
Nieuwe educatieve animatiefilms voor kinderen vanaf 10 jaar

Het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden heeft in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork  2 animatiefilms ontwikkeld voor het onderwijs. Deze films sluiten aan op het lesmateriaal en kunnen als introductie dienen van de gastsprekers. De film geeft de leerlingen direct inzicht in het kader waarbinnen het persoonlijk verhaal van de gastspreker zich afspeelt. Maar de films zijn ook geschikt  ter voorbereiding van een bezoek aan een herinneringscentrum of oorlogsmuseum.

De film is beschikbaar in twee versies: De oorlog in Nederland en De oorlog in Nederlands-Indië.

‘De Oorlog in 7 minuten in Nederland’
Deze film vertelt in kort bestek het verhaal van de bezetting van Nederland, 1940 – 1945, met nadruk op vervolging en verzet.

‘De Oorlog in 7 minuten inNederlands-Indië’
De film vertelt in kort bestek het verhaal van de bezetting van Nederland-Indië en het verhaal van Nederlanders in Zuidoost-Azië in de periode 1942 -1949. De film over Nederlands-Indië maakt ook onderdeel uit van de dvd  ‘Oorlog in het Paradijs’ van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek.

De Oorlog in 7 minuten is te zien op de website van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II – Heden (www.steunpuntgastsprekers.nl/materialen/ondersteunendmateriaal.html)
Deze film is niet meer in de verkoop verkrijgbaar.

‘Opstand in Sobibor’

Gemaakt door Lily van den Bergh, naar aanleiding van de opstand op 14 oktober 1943 in Sobibor is in 1989 een documentaire film uitgekomen met als titel ‘Opstand in Sobibor’.
Deze film gaat over de meest geslaagde opstand in een nazi vernietigingskamp: Sobibor in Polen. Voor deze lange documentaire reisde Lily van den Bergh naar zeven landen, verdeeld over vijf continenten, waar overlevenden van de opstand gefilmd werden. In 1989 won de film de 2de prijs van de Joris Ivens Award en hij werd in 1991 geselecteerd als Nederlandse documentaire inzending naar de 63ste jaarlijkse Academy Awards, de Oscar-uitreiking.

De grote belangstelling voor deze film met name in de VS en Canada – mede door het Demjanuk proces in Duitsland – deed de makers besluiten een internationale DVD [Nederlands, Engels, Duits en Frans ondertiteld] uit te brengen. De film is dit jaar geheel hergemonteerd en ingekort. De documentaire is permanent te zien op internet: www.geschiedenis24.nl/tv.html

Maar hij is ook verkrijgbaar voor particulieren. Hoe te bestellen? Graag uw bestelling mailen naar info@openstudioproducties.nl met de volgende informatie:- titel van de DVD- gewenst aantal – uw naam en adres, verzend adres & postcode, telefoon overdag en email adres. U ontvangt dan een factuur en u wordt daarin verzocht het bedrag over te maken op: no. 78.68.12.621 Triodos Bank t.n.v.: Open Studio Producties, Amsterdam o.v.v.: uw naam, adres, filmtitel & het gewenste aantal DVD’s.
Zodra uw overmaking is ontvangen, wordt uw bestelling per omgaand verstuurd.

‘2 CD – Luisterboek Het verhaal van Amsterdam deel 4’
door Stadsverteller Karel Baracs

Het verhaal ‘Waarom lijn 8 niet meer rijdt’ is het eerste verhaal, dat we horen op CD 1 van de 2 CD’s, die in dit ‘luisterboek’ zitten gestoken. Het waargebeurde verhaal is ontwikkeld in samenwerking van het Verzetsmuseum Amsterdam en vertelt over het door twee jonge vrouwen weg smokkelen van joodse kinderen uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. U mist helaas de gebaren van Baracs, maar zijn stem is beeldend genoeg. Binnenkort komt deel 6 uit van deze serie van zes luisterboeken.

ISBN 9789047609667. Als CD te bestellen. Prijs € 12,95. Zie www.rubinstein.nl en www.amsterdam.nl-stadsverteller en www.verhalenman.nl

‘DVD TV-serie The War’

De Amerikaanse documentairemaker en officieuze biograaf van de VS Ken Burns (1953) heeft op veler verzoek een serie gewijd aan The War, zoals je de Tweede Wereldoorlog nog steeds kunt noemen. Het perspectief is Amerikaans en de film gaat niet alleen over de oorlog aan het front, maar ook thuis. Burns verkoos mensen uit vier over Amerika verspreide steden en dorpen te interviewen, waaronder ook Japanse en Afrikaanse Amerikanen, die in zulke documentaires lang buiten beeld bleven. De verhalen die deze mensen vertellen vormen een mozaïek dat aangevuld is met archiefmateriaal. Ondanks de grote hoeveelheid bewegende beelden, die er van de oorlog is, maakt Burns ook nog steeds gebruik van foto’s. Dit draagt bij aan het rustige tempo van de serie. Dit is dus geen televisie zoals wij aan televisie gewend zijn geraakt. Elk van de twaalf afleveringen duurt iets langer dan een uur en volgt chronologisch de gebeurtenissen op meerdere plekken, in Europa, in Azië en in Amerika.
De geïnterviewden zeggen interessantere dingen dan in de meeste documentaires, waarschijnlijk doordat Burns ze de ruimte geeft. Burns begon aan het project nadat hij hoorde dat er elke dag 200 veteranen in de VS sterven. Een groot aantal van de geïnterviewden is nu ook overleden. Hun getuigenis is bewaard gebleven op dit filmisch monument.

DVD tv-serie The War, regie Ken Burns, prijs € 37,99 (5 dvd’s)
(Bron: NRC Handelsblad, 10/4/9)

Foto: Het monument ‘Het vergeten bombardement’ van de kunstenaar Matthieu Ficheroux, gelegen in het Park 1943 in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven

‘Ooggetuigen vertellen over bombardement Delfshaven’

Het ooggetuigenproject ‘Het Vergeten Bombardement op Delfshaven op 31 maart 1943’ is donderdag 14 mei 2009 officieel afgesloten. De Stichting Mondelinge Geschiedenisprojecten (SMG) in Rotterdam vond tien ooggetuigen bereid om hun herinneringen voor de camera te vertellen. Hun verhalen zijn vastgelegd op DVD  en de complete set DVD’s werd aangeboden aan de directeur van het Gemeentearchief Rotterdam, mevrouw dr J. Steenhuis en aan de voorzitter van de deelgemeente Delfshaven, de heer C. Gonçalves. Met dit eerste project van de Stichting Mondelinge Geschiedenisprojecten is bereikt dat voor toekomstige generaties deze persoonlijke verhalen, zowel in beeld als geluid, bewaard blijven. Het tweede project van SMG staat al op stapel en heeft als onderwerp ‘Vissers in de Tweede Wereldoorlog’. Deze digitale documenten zullen worden bewaard in diverse databanken zoals die van het Gemeentearchief Rotterdam en van het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam, maar ook landelijk bij DANS (Data Archiving and Networked Services.) Boekhandel De Balustrade aan de Grote Visserijstraat was het middelpunt van de presentatie, omdat deze is gelegen middenin het gebied waar destijds de bommen vielen. De datum 14 mei als herdenkingsdag van het bombardement op Rotterdam leende bij uitstek om ook stil te staan bij dat vergeten, maar niet minder tragische, bombardement. Tijdens de presentatie werd een samenvatting van de verschillende interviews getoond en kregen ook de tien ooggetuigen een complete DVD-set aangeboden.
De samenvatting op DVD is te koop bij Boekhandel De Balustrade voor € 10,00. Zie ook: www.stichting-smg.nl
(Bron: persbericht Stichting Mondelinge Geschiedenisprojecten, april 2009)