Nieuws en actualiteiten rond verzet toen en nu

 

Nationaal Dankteken onthuld

Een ladder die vanuit de grond naar boven oprijst, naar een vierkant met een gat erin. De symboliek van het kunstwerk is duidelijk: van de onderduik naar het luik, naar de vrijheid. Dat is het kunstwerk van Gabriel Lester wat op 17 januari werd onthuld in de tuin van de voormalige Hervormde Kweekschool op de Plantage Middenlaan, tegenover de Hollandsche Schouwburg.

Lees meer »

KvV in het nieuws vanwege NS schadeclaim

Op donderdag 1 augustus verschenen krantenartikelen over de uitsluiting van de verzetsmensen van de schaderegeling in zowel in De Telegraaf; NS-regeling vergeet families verzetsstrijders als in het Parool;  NS vergeet verzetsstrijders..

Lees meer »

COVVS, herijking op komst ?

In 1972 werd het COVVS (Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers) opgericht als een samenwerkingsverband van organisaties van verzetsmensen, ex-kampgevangenen en vervolgden. Zij, die de bezetting hadden overleefd, wilden zelf hun stem doen gelden. Het COVVS werd zodoende een gesprekspartner van regering en parlement.

Lees meer »

Etische commissie archiefwet

Een andere zaak die ons bezighoudt, is de archiefwet die bepaalt dat na 75 jaar de archieven van de Bijzondere Rechtspleging na de oorlog opengaan. In 2025 kunnen we daardoor kennis nemen van alle dossiers (geschat 40 miljoen pagina’s) over de rechtszaken na de oorlog. Dat kan natuurlijk de nodige reuring geven.

Lees meer »

Stolpersteine voor ALLE vervolgden

Het is een verontrustend feit dat een toenemend aantal gemeenten heeft besloten dat er in hun gemeente (voorlopig) slechts nog Stolpersteine (Struikelstenen) voor Joodse slachtoffers van het naziregime geplaatst zullen worden.

Lees meer »