Nationaal Dankteken onthuld

Gepubliceerd op 18 januari 2024 om 10:57

Een ladder die vanuit de grond naar boven oprijst, naar een vierkant met een gat erin. De symboliek van het kunstwerk is duidelijk: van de onderduik naar het luik, naar de vrijheid. Dat is het kunstwerk van Gabriel Lester wat op 17 januari werd onthuld in de tuin van de voormalige Hervormde Kweekschool op de Plantage Middenlaan, tegenover de Hollandsche Schouwburg.

In dit gebouw opent in maart 2024 het Nationaal Holocaust Museum. Vanuit de toen in de kweekschool gevestigde crèche zijn in de oorlog zeshonderd Joodse kinderen door het verzet naar onderduikadressen gesmokkeld. De kinderen werden in de crèche ondergebracht in afwachting van hun deportatie.

 

 “De verzetsmensen en onderduikverleners wilden ons in leven houden en liepen daarmee zelf gevaar. Hoe mooi is het dat dit prachtige Dankteken nu in de binnentuin staat, juist op deze plek waar de geschiedschrijving en alle ellende van de oorlog wordt verteld,” vertelt Maurits Cohen (89), een van de initiatiefnemers van het Dankteken. Hij en zijn comité willen zo hun dankbaarheid tonen aan het verzet. 

 

Onze voorzitter Henk Mreijen hield ook een toespraak, die kun je hier teruglezen.

 

AT5 heeft een reportage gemaakt van deze gebeurtenis.
https://www.at5.nl/artikelen/224574/monument-holocaust-in-amsterdam